середа, 1 листопада 2023 р.

Чому дитина не хоче "читати" книжки?



Буває, що малюк не хоче читати. Чому так буває? Давайте розберемо найбільш поширені причини та способи їх розв’язання.

Причина перша: не цікаво. Таке може бути! Якщо малюк систематично відмовляється слухати ваше читання, можливо, йому просто не цікаво те, що ви йому читаєте. І якщо вам в дитинстві неймовірно подобалася, скажімо, книжка про Алісу в країні чудес, зовсім не обов’язково, що і ваш малюк буде слухати цю історію затамувавши подих. Постарайтеся розібратися, які теми найбільше цікавлять саме вашого карапуза. 

Причина друга: недостатня концентрація уваги. Якщо малюк погоджується послухати казку, але сидить поруч з вами всього хвилинку, а потім підхоплюється і слухати читання більше не бажає, можливо, причина в недостатній концентрації уваги. І це абсолютно нормально! Маленький шустрик може зосереджувати увагу на якомусь одному занятті дуже нетривалий час. Зазвичай, лише кілька хвилин. Як бути? Читайте маляті часто й потроху. Хвилинку вранці, хвилинку перед денним сном, хвилинку ввечері... 

Причина третя: мамини помилки. Іноді ми самі можемо відбити у малюка бажання до книжок своєю не зовсім правильною поведінкою. Перш за все, коли ви читаєте малюку, не тримайте його біля себе насильно. Хоче слухати і одночасно бігати по кімнаті або стрибати — нехай рухається! Рано чи пізно він і сам не захоче відриватися від захопливої історії. Не починайте читання, коли дитина зайнята якоюсь іншою цікавою справою.

Причина четверта: просто такий вік. Підбираючи книги для читання, дуже важливо орієнтуватися на вік малюка. Можливо, малюк відмовляється слухати читання лише тому, що пропоновані книги не підходять йому за віком. Дитина може просто не розуміти того, що ви йому читаєте. А який сенс слухати, якщо нічого не зрозуміло? Пробуйте читати дитині коротенькі казки та історії, написані простими словами, з нескладним сюжетом.

Немає коментарів:

Дописати коментар