понеділок, 15 травня 2023 р.

Поради майбутнім першокласникам

 


Мовлення – дуже складна психічна функція. Його нормальний розвиток можливий лише за умови сформованості мислення, уваги, пам’яті, рухової сфери дитини

Коли Ваша дитина піде до школи, вона повинна правильно  вимовляти звуки рідної мови  розрізняти іх на слух , виділяти зі слова, порівнювати між собою. Володіти розгорнутою мовою, об’ємом знань умінь та навичок, які передбачені програмою дошкільної освіти.

Оволодіння писемним мовленням, яке розпочинається з першого класу, грунтується на усному мовленні дітей.  А, враховуючи, що мовленнєвий розвиток продовжується під час шкільного навчання то мовленнєві порушення можуть спричинити порушення у засвоєнні  шкільної програми, насамперед з мовних предметів: читання , письма, рідної мови. Також можуть виникати проблеми при вивченні іноземних мов. Неуважне ставлення до мовлення дитини позначається не тільки на її техніці читання, але й на грамотності. Більшість батьків хвилює лише неправильна  звуковимова  дитини, дуже рідко  звертають увагу на недорозвинення граматичної та лексичної сторони мовлення.  Пам’ятайте, що всі сторони мовлення формуються і функціонують у єдності та пов’язані між собою. Тому важливо проводити корекцію  звуковимови , збагачувати словник дитини, формувати граматичні категорії ( рід, число, відмінок.), розвивати звязне мовлення.

Мої поради:

1.     Розмовляйте з дитиною під час будь-якої діяльності

2.     Розповідайте про все, що робите і що робить дитина

3.     Будьте хорошим слухачем. Надайте можливість договорити те, що вона хотіла розповісти

4.     Ставте відкриті запитання. Це стимолює давати розгорнуті відповіді

5.     Витримуйте паузу після поставленого запитання

6.     Допомагайте дитині розширювати словниковий запас і засвоювати нові речові конструкції, для цього, читайте і роздивляйтеся разом з нею книги з малюнками, спонукайте переказати.

7.     Пояснюйте дитині значення незрозумілих слів

8.     Любіть дитину і хваліть за хороші вчинки та правильні відповіді.

Немає коментарів:

Дописати коментар